Йо-йо ефектът е загубата на значително количество от теглото за кратък период от време, вследствие на диета, но и бързото му възвръщане след приключването й.

Диети, поощряващи нездравословен режим на хранене чрез опасно нискокалоричен прием или друг вид бърза техника за загуба на голяма част от теглото, помагат за появяването на йо-йо ефекта. Приключвайки с този тип диети и връщайки се към старите си хранителни навици вие много бързо ще си върнете и предишните килограми

Препоръките на най-новия "Диетичен наръчник" на САЩ

Как да избегнем йо-йо ефекта от диетите

Тялото на всеки един човек складира енергия не само под формата на подкожни мазнини, а и под формата на гликоген. Когато влезем в режим на гладуване тялото прибягва на първо място до нея и първите 2,3 килограма, които губим в рамките на няколко дни са основно вода.

Най-големите лъжи и митове за диетите

В началото има успех от диетата, но тези успехи са лъжливи, защото свалените килограми всъщност са загуба на вода, натрупала се в клетките и тъканите. Когато обаче приключим с диетата и се върнем към старото си хранене, то организмът възстановява запасите от мастни тъкани, дори там където преди е имало мускули.

Какво представлява калорията?

Най-важна е да се обърне внимание на хранителните навици и правилното хранене.

Вижте още във видеото