Калориите са неделима част от нашето ежедневие, като най-често ги свързваме с теглото си. Но те не се съдържат само в храната. Калорията е единица енергия, която се асоциира с всеки носител на енергия.

Ние се нуждаем от енергия, за да живеем. Тя участва във всички жизнени процеси на организма - дишане, движение, циркулация на кръвта. Всичката тази енергия получаваме от храната. Броят на калориите е указание за това колко енергия доставя даден вид храна. Един грам въглехидрати съдържа 4 килокалории, един грам протеини - също 4, а в един грам мазнина има 9 килокалории.

Препоръките на най-новия "Диетичен наръчник" на САЩ

Храната е комбинация от тези три елемента - въглехидрати, протеини и мазнини.
Нашето тяло изгаря калориите чрез процеса на метаболизъм - ензимите спомагат разпадането на въглехидратите на глюкоза и други захари, мазнините - на глицерин и мастни киселини, а белтъчините - на амино киселини. Тези молекули след това се пренасят чрез кръвообръщението към клетките, където те се усвояват веднага или се смесват с кислород и се освобождава енергия.

Как опаковките на някои храни водят до напълняване

Въпросът е от колко калории се нуждаят клетките ни, за да функционират добре?

Това е индивидуално за всеки човек.

На етикетите на храните указаните проценти въглехидрати, мазнини и други са базирани на 2 000 килокалорийна диета - това е горе-долу средното количество, което е необходимо на ден.

Индивидуалната нужда на организма зависи от височината, теглото, пола, възрастта, активността на човешкия организъм.