Препоръките на най-новия Диетичен наръчник на САЩ
Препоръките на най-новия Диетичен наръчник на САЩ / ThinkStock/Getty Images

Американците би трябвало да намалят консумацията си на сол, мазнини и захар, следвайки препоръките на най-новия "Диетичен наръчник", публикуван в четвъртък от федералното правителство, съобщава Франс прес.

В него за пръв път се дават точни указания за позволените граници на някои храни. На пълнолетните американци се препоръчва да набавят по-малко от 10 на сто от всекидневните си калорийни нужди от захар, прибавена в храните и напитките. Те трябва да се ограничат и под 10-процентовия праг за наситените мазнини, изтъкват от Американския департамент по земеделие. По данни на ведомството в момента американците набавят 13 на сто от калориите си от добавена захар. Консумацията на сол не трябва да надвишава 2300 милиграма дневно.

Твърде солената храна води до затлъстяване, диабет и инсулт

"Диетичният наръчник" се публикува на всеки пет години. Новото издание е в унисон с кампанията на президента Барак Обама за борба със затлъстяването в САЩ, което засяга една трета от пълнолетното население и 17 процента от децата. Общо над две трети от американците страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло.

Лечебните свойства на храната

Около половината от пълнолетното население на САЩ страда от поне едно хронично заболяване, причинено от нездравословно хранене и липса на достатъчна физическа активност.

Източник: БТА