Искате да промените нещо във външния си вид и търсите онзи магически метод, диета, хапче, добавка, които ще направят чудо и бързо ще ви отърват от излишните килограми. Често пазите диети и въпреки това не отслабвате. Каква е причината?

Много от нас допускат грешки, когато се опитват да отслабнат. Ето най-често срещаните:

Надценявате спорта

Спортът е важен за здравето и за добрата фигура. Но много хора смятат, че щом спортуват им е позволено да ядат от всичко и по много. Трябва да внимаваме какво ядем, когато спортуваме. Ако човек употребява голямо количество калории, те няма да бъдат изгорени напълно, само защото се движим.

Храните с мазнини след спорт трябва да се избягват, защото няма да отслабнете и организмът се натоварва. В менюто си можете да включите пресни плодове, зеленчуци и месо без мазнини.

спорт
iStock/Getty Images

Започвате със сладките неща още от сутринта

Консумацията на закуска на продукти с високо съдържание на захар пречи на процеса на отслабване през останалата част от деня. Консумирането на въглехидрати сутрин пречи на преработването на протеините от организма.

диета
iStock/Getty Images

Опитвате се да отслабнете чрез гладуване

Повечето хора правят класическата грешка, подлагайки се на глад, за да отслабнат. Но загубата на тегло не продължава дълго поради инстинктите за самосъхранение на организма. В повечето случаи хората, които отслабват по този начин, връщат килограмите си, а понякога дори наддават (т. нар. йо-йо ефект). Йо-йо ефектът всъщност е толкова вреден, колкото и свръхтеглото.

Учените са категорични, че гладуването задължително води до преяждане и развитие на инсулинова резистентност.

Обясниха как диетите ни вредят физически и психически

Не се борите със стреса

Стресът провокира ръста на концентрация на стресовия хормон кортизол, а също така активизира изработката на бетатрофин, който потиска разграждането на мазнините. Експертите смятат, че в случай на повишаване на стресовите вещества в кръвта, дори хора с нормално тегло започват да трупат мазнини.

Най-добрата диета за 2019 г.

Не се отказвате от алкохола

Ако обичате алкохола, независимо дали е бира, водка или вино, диетата няма да ви помогне. Трябва да контролирате употребата на спиртни напитки. Алкохолът е висококалориен продукт и може да обезсмисли ограниченията, които сте направили в менюто си.

бира
iStock/Getty Images

И още:

5 диети, с които видимо ще отслабнете за по-малко от месец

Препоръката на лекар: Заложете на умерен подход за отслабване

Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване

Разкриха кои диети са по-безвредни и ефикасни

От крехки кукли до пищни дами: Звездите, които винаги са секси (СНИМКИ)

Яж всичко и отслабвай

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук