/ ThinkStock/Getty Images
Има добри мазнини, има и лоши, макар че хората по-често са чували за вторите. Откриването на начини да се намали бялата (лоша) мастна тъкан и да се увеличи кафявата (добра) може да помогне в борбата с излишните килограми и свързаните с тях болести.

Специалисти от САЩ са разработили метод за трансплантация, при който лошите мазнини се отстраняват, преобразуват се в добри в лабораторни условия и се връщат отново в тялото, съобщава сайтът Юрик алърт.

Закуската, която намалява желанието за вредни храни (ВИДЕО)
 
Различията между мазнините се крият не само в цвета, но и във функциите им. Бялата мастна тъкан складира излишната енергия под формата на липиди и веднъж започнала да се отлага, е трудна за "преборване". Кафявата мастна тъкан от друга страна отделя големи количества енергия и помага за изгаряне на калориите и предпазване от напълняване.
 
През последните няколко години учените експериментират с методи за превръщането на бялата мастна тъкан в кафява. Използваните техники, сред които блокиране на функциите на определени протеини, хормони, имитиращи тренировки, инжектиране на наночастици, често са инвазивни или дават странични ефекти.

Една ядка с изненадващо много ползи
 
Авторите на настоящото изследване от Колумбийския университет са установили, че могат да контролират по-качествено процеса, ако преобразуването се извърши извън тялото. За целта те са се ориентирали към често използвана в козметичната хирургия процедура, при която се извлича подкожна мазнина и се трансплантира в други части на тялото.
 
Различното при новата техника, изпробвана върху мишки, е, че отстранената бяла мастна тъкан е била преобразувана в кафява. След трансформацията в лабораторни условия получената добра мазнина е върната в тялото. Учените са установили, че стабилността й се е запазила през цялото време на експеримента - два месеца.

Още полезни новини:

Препоръката на лекар: Заложете на умерен подход за отслабване

Учени откриха грешка в препоръките за здравословно хранене

Ударните диети не осигуряват дългосрочно отслабване

Съветите на д-р Йонко Мермерски: Диета според типа фигура (ВИДЕО)

Кетогенната диета е най-здравословна

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА