/ iStock/Getty Images
Очаква се речните нива в Дунавския и Западнобеломорския басейн да се понижават, а речните нива в Източнобеломорския и Черноморския басейн да се повишат значително. Това сочи хидрометеорологичната прогноза, разпространена от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Водните количества на реките в по-голямата част от Дунавския басейн са около праговете за високи води. От днес започват понижения на водните нива, като в резултат на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки Искър, Вит, Осъм и Янтра. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Водните количества на реките в Черноморския басейн са над праговете за средни води. В резултат на валежите днес нивата на наблюдаваните реки в басейна значително ще се повишат. Съществени се очаква да бъдат повишенията във водосборите на реките Провадийска, Камчия, Севернобургаските реки и във водосборите на реките южно от Бургас до Резово. През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки.

В Източнобеломорския басейн през изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки са се повишавали, в резултат на валежи комбинирани със снеготопене. Водните количества са над праговете за средни води. От утре речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане в средните и долните течения на основните реки ще има значителни повишения.

Водното ниво на Марица при Първомай ще надвиши жълтия праг на предупреждение през тази нощ. Нивото на Марица при Харманли и Свиленград ще надвиши жълтия праг на предупреждение през нощта на 13 срещу 14 януари.

Водното ниво на р. Мочурица при с. Чарда ще достигне оранжевия праг на предупреждение във вечерните часове днес.

Също тази вечер ще бъде преминат жълтия праг от Тунджа при Ямбол и Елхово.

В Западнобеломорския басейн водните количества на реките са около праговете за високи води. От днес и през следващите три дни речните нива в басейна ще започнат да се понижават, като вследствие на оттичане ще има значителни повишения в средните и в долните течения на основните реки.