5 лица са с повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление от неутрализираната на 5 октомври 2020 г. организирана престъпна група, създадена с цел рекет, имотни измами, лихварство на територията на няколко квартала в София. Задържани са за 72 часа. Съобщиха на брифинг от Специализираната прокуратура.

БГНЕС

"Групата е действала от 2014 година - в кварталите "Христо Ботев", "Левски", "Враждебна" и "Димитър Миленков". Проведени са 52 общо претърсвания и изземвания. В условията на неотложност са претърсени още 10 жилища. Иззети са 3 луксозни автомобила.", заяви прокурор Валентина Маджарова.

Тези 5 лица са осъждани основно за престъпления против личността и закана за убийство.

Задържаха местните барони Трайчо и Мето при спецакция в София (ВИДЕО)

Групата е създадена с користна цел - разпространение на наркотици, лихварство, имотни измами, набиране на жени с цел проституция.

"Престъпната група се е занимавала с разнородна престъпна дейност. Участниците в групата са криминално проявени. Характерно за групата е, че двама са лидерите, един е бил "мозъкът". Множество лица около групата са подкрепяли незаконната дейност - това са около 20 души. Всички те са били задържани, а по-късно станаха и свидетели. 43 са общо свидетелите и потърпевшите на престъпната група. Голяма част от тези хора изпитват голям страх", допълни още гл.комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП.

Гешев и Иванов на мястото на акцията срещу рекетьорите в кв. „Левски“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мишените на групата са много и са всякакви хора, от различен етнически произход, предимно изпаднали в лошо финансово състояние. Прокурорите призоваха жертвите да не се страхуват и да дадат показания срещу групата.

БГНЕС

„Имаме данни, че са „играли” с частни съдебни изпълнители. Има случаи, в които са взимали апартаменти и друго недвижимо и движимо имущество. Длъжници са прехвърляни на поставени лица – те също обект на разследване”, заяви още Янев.
 
Брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП

Брифинг на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Още по темата четете тук: https://bit.ly/3llhxAJ

Публикувахте от Новините на NOVA в Сряда, 7 октомври 2020 г.