Обвиненият в убийството на Мирослава от Перник застана пред съда и за палежи
Обвиненият в убийството на Мирослава от Перник застана пред съда и за палежи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обвиненият в отвличането и убийството на 17- годишната Мирослава Николова от Перник Марио Любенов-Заека бе изправен днес пред съда за умишлени палежи. Според свидетел по делото Заека, който имал магазин за трикотаж, е палел магазините на конкуренти.

Обвинението е за два подпалени от него търговски обекта и една кола. Заека впръсквал бензин под вратата, облечен със специална екипировка. Свидетелят придружавал Марио по време на палежите, за което получавал по 200 лева. След опожаряването на конкурентните обекти, Любенов се похвалил, че оборотите на неговия магазин се повишили.

Делото продължава на 3 септември.

След няколко дни - на 10 юни, започва делото срещу Заека и за отвличането и убийството на Мирослава. Срещу Любенов има пет обвинения по пет различни дела. Апелативният съд в София потвърди присъдата му от пет години затвор за изготвяне на фалшиви пари.

Срещу него се води и дело за използване на фалшив документ - граждански договор, който представил като доказателство в НОИ за искано по-високо обезщетение за майчинство на съпругата си. В Софийския градски съд срещу него се гледа и дело за присвояване.

17-годишната Мирослава Николова бе отвлечена на 7 ноември 2011 г., а трупът й бе намерен на 12 януари м.г. Марио Любенов остана единственият обвиняем за престъплението, след като другия заподозряй - Стойчо Стоев-Чочо се самоуби в присъствието на висши служители на ГДБОП ден след като трупът на девойката беше открит.