/ БГНЕС, архив
На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъждат на второ четене промените в Закона за пътищата, предвиждащи отлагане на системата за таксуване на тежкотоварни автомобили на базата на изминато разстояние.

Предложение: Отстъпки в тол тарифите за повече превози

Първоначално бе предвидено тол системата да заработи на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за 1 март 2020 година. Това обаче е краен срок.

Отлагат въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г.

Ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи и по-рано.

На този етап превозвачи предлагат тестова тарифа от 12-14 стотинки на километър за камиони над 12 тона от категория Евро 06. Според регионалното министерство обаче за тези превозни средства може да се стигне и до цена от 20-23 стотинки. Всичко това тепърва предстои за обсъждане.

Росен Желязков: Обхватът на тол системата е около 10 хиляди км

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъждат и промени в Закона за концесиите, които предвиждат концесионирането на морски плажове да става по реда на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Промяната цели да създаде улеснени правила, за да се избегне възможността някои от плажовете ни да останат неохраняеми.

По родното ни Черноморие има общо 237 плажа, а от тях 144 са отдадени на концесия или под наем.
БГНЕС