/ БГНЕС, архив
Отстъпки в тол тарифите за компании, които извършват повече превози на българска територия. Искането е на транспортния бранш, а от страна на регионалното министерство то среща одобрение.
 
Предложението за 30% намаление при фирмите с над 10 хиляди километра на месец бе обсъдено на второто заседание на обществения съвет, което се проведе днес.
 
За повече превози и по-голям пробег трябва да има отстъпки, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който председателства обществения съвет.

Росен Желязков: Обхватът на тол системата е около 10 хиляди км
 
„Факт е обаче, че ние правихме изчисления, т.е. ще кажа на какви проценти се спирахме, на колко километра какви проценти, но при малко по-висока тарифа - тази, която ние предлагаме. Коментирахме за повече от 10 хиляди километра в рамките на един календарен месец отстъпки около 30%“, каза той.
 
Нанков добави, че се обсъжда намаление от 20 процента за изминато разстояние между 7500 и 10000 километра на месец и 10 на сто в границите между 5000 и 7500 километра.

Отлагат въвеждането на тол системата до 1 март 2020 г.
 
На днешния съвет е взето решение да се създаде експертна работна група за тарифите и обхвата на пътищата в тол системата, както и обществен борд, който да следи за разходването на събраните чрез тол системата средства.

Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в реално време теглото на преминаващите по платените пътища тежкотоварни превозни средства, допълва БТА.

Камери ще отчитат броя на осите, а датчици в пътното платно, чийто монтаж вече започна, ще изчисляват натоварването на ос на автомобилите. При претоварване електронната система автоматично ще ги регистрира като нарушители и те ще бъдат санкционирани от контролните органи.

Монтажът на камерите, които ще следят трафика, трябва да приключи до 16 август, когато Националното тол управление ще започне техническата експлоатация на тол системата. Досега са изградени 80 на сто от новите и са обновени 23 броя от съществуващите рамки.