Напрежението в лагера в Харманли пак ескалира
91350
Напрежението в лагера в Харманли пак ескалира
Ситуацията в лагера в Харманли към 24.00 часа
Ситуацията в центъра в Харманли в 22.30 часа
Ситуацията в лагера в Харманли към 21.30 часа
Бойко Борисов след оперативка заради размириците в бежанския лагер в Харманли
  • Напрежението в лагера в Харманли пак ескалира
  • Ситуацията в лагера в Харманли към 24.00 часа
  • Ситуацията в центъра в Харманли в 22.30 часа
  • Ситуацията в лагера в Харманли към 21.30 часа
  • Бойко Борисов след оперативка заради размириците в бежанския лагер в Харманли

Напрежението в бежанския лагер в Харманли отново ескалира в четвъртък вечерта, но ситуацията бе овладяна от полицията и се успокои около полунощ. 24 полицаи са леко ранени, над 200 души от чужденците са задържани. Обстановката в лагера вече е спокойна.

В града пристигна по спешност премиерът в оставка Бойко Борисов. След оперативка с ръководството на Държавната агенция за бежанците и представители на МВР Борисов направи изявление пред медиите.

Стана ясно, че започват огледи на следователи и прокурори заедно с криминалисти. На вандалите, които са провокирали размириците, ще им бъдат повдигнати обвинения. Установяването на самоличността също ще е дълъг процес, каза Борисов.

Той беше категоричен, че подстрекателите на размириците в лагера ще бъдат откарани в център от закрит тип и след това екстрадирани.

Борисов подчерта, че трябва да се прави разграничение между бежанците и икономическите мигранти, предимно от Афганистан и Пакистан. "Ние като народ винаги сме били толерантни към жените, децата, бягащите от войната и дори и в Харманли към тези хора така са се отнасяли. Така, както и аз съм бил свидетел, в "Овча купел" как се отнасят. Тук обаче има и друга група - по различен начин ги наричат: едни икономически, едни мигранти - преди всичко от Афганистан и Пакистан, между 15 и 30-годишни, ходят на групи, не спазват никакви правила, много трудно е да им се установи самоличността дори", каза Борисов. В четвъртък при създалото се напрежение в лагера афганистански групи биели сирийците в центъра, за да излизат да се бунтуват, допълни той.

По думите на премиера в оставка българското правителство вече е направило заявка за декември за първи самолет, с който да бъдат екстрадирани мигранти, предимно афганистанци.

Какво още каза Борисов чуйте в звуковия файл

Размирици и напрежение в бежанския център в Харманли (СНИМКИ/ВИДЕО)

Напрежението в лагера в Харманли ескалира за втори път в рамките на часове малко преди 20.00 часа в четвъртък вечерта. Жандармерия нахлу в лагера. Полицаите са използвали гумени и халосни патрони, а за първи път и водно оръдие, за да разпръснат тълпата. Ситуацията бе овладяна. 24 полицаи са леко ранени, двама души сред бежанците също са леко пострадали. Задържани са над 200 души от мигрантите, които МВР определя като организатори на размириците.

По непотвърдена информация бил затворен хранителният магазин в лагера, откъдето пазаруват бежанците и това е бил поводът за недоволството вечерта в четвъртък.

Смята се, че бунтът е бил добре планиран и организиран. Пред медиите в четвъртък вечерта главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов допусна, че протестиращите мигранти в центъра са направили организация, така че в тъмната част на денонощието и във време, съвпадащо с телевизионните емисии, да предизвикат ескалация на напрежение, така че да дадат послание за несигурност в обществото.

Полицаи, участвали в акцията, споделят, че обстановката в лагера и мигрантите вече са спокойни. Вечерта в четвъртък пред бежанския център се събраха и хора от Харманли, които искаха да изразят позицията си, че мигрантите не са желани в града.

Четвъртък се превърна в ден на бунтове в лагера в Харманли. По-рано през деня в бежанския център се стигна до размирици и напрежение сред чужденците, които палиха, чупиха и хвърляха камъни по полицията и жандармерията. Има щети и по сгради. Бунтът бе потушен.

МВР разпитва свидетели, за да установи нарушителите на реда в лагера в Харманли

Причината за безредиците бе, че бежанският център към момента временно е от затворен тип заради провеждането на скрийнинг за здравословното състояние на бежанците, за да се успокоят хората в района.

През цялата нощ в лагера остават полицаи и жандармеристи.

видео: nova.bg