Общинският съвет на Пловдив „оряза” двама заместници на кмета
Общинският съвет на Пловдив „оряза” двама заместници на кмета / снимкa: Sofia Photo Agency

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов остава с 4-ма заместници, след като формираното около ГЕРБ ново мнозинство закри щатовете на заместник-кметовете по общинска собственост и стопанска политика. Второто място е вакантно, след като Славчо Атанасов освободи преди седмица от поста Георги Григоров от ГЕРБ.

„Ще се боря с всички сили срещу това мнозинство, което бламирайки ме, промени вота на пловдивчани”, заяви кметът Славчо Атанасов и обяви, че минава в кръгова отбрана, а от днес градът има нов кмет, който се казва Йордан Кюмюрджиев.

Искането за оставката на председателя на Общинския съвет – Кюмюрджиев, внесено от БСП и ВМРО, остана последна точка в дневния ред на днешната сесия. Това подреждане стана с гласовете на новото мнозинство, въпреки настояването на съветници от ВМРО, БСП и ЗНС тя да бъде изтеглена под номер 1 заради „човешка и морална” целесъобразност и с цел „спестяване на емоционалните престрелки” заради напрежението преди гласуването й.

Предложението за орязването на заместник-кметските места направи Даниела Желязкова от ДСБ, която е и бивш районен кмет. "Трети мандат повтарям, че тези два ресора в централната администрация дублират дейности, които се извършват по районните кметства", заяви Желязкова.

Повечето съветници от БСП гласуваха против закриването на двата ключови щата макар председателят на групата им Николай Радев да заяви, че и един заместник-кмет е много, предвид свършената досега работа.