Общественият съвет по здравеопазване набеляза 34 спешни мерки за обсъждане
Общественият съвет по здравеопазване набеляза 34 спешни мерки за обсъждане / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Общественият съвет по здравеопазване набеляза 34 спешни мерки за обсъждане
63171
Общественият съвет по здравеопазване набеляза 34 спешни мерки за обсъждане
  • Общественият съвет по здравеопазване набеляза 34 спешни мерки за обсъждане

34 спешни мерки, препоръчани от пациентски организации и още 15 - от Лекарския съюз били набелязани на първото заседание на Обществения съвет по здравеопазване този следобед. По време на заседанието е обсъждан само правилникът за работа на съвета, както и начинът на водене на документация. Съветът ще заседава веднъж месечно, като може да бъде свикван извънредно от 1/3 от членовете.

Решенията, които ще се взимат по време на заседанията обаче, няма да имат задължителен характер.

Като чисто организационно определи първото заседание на Съвета председателят му, заместник здравният министър д-р Мирослав Ненков: „Много беше забележително това заседание за мен, лично. Имаше много и различни мнения, които бяха обединени или се стигна до решение по демократичен път, без разправии, без лош тон. От другата седмица започваме ефективната работа".

Първото заседание по конкретна тема ще се проведе следващата седмица и на него ще се обсъжда работата на новоучредения Национален съвет по цени и реимбурсиране, обяви Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация: „По-важното за нас е той да не бъде един съвет на хартия, а напротив, да бъде действащ и тук да се кове дългосрочната здравна политика. В правомощията на Обществения съвет е да предлага на министъра, а дали министърът ще се съобрази и ще внесе законодателни промени, зависи от министъра".

11 са членовете на общественият съвет по здравеопазване. Четирима са представители на съсловни организации, други четирима - от пациентски, а трима са от Здравното министерство, като сред тях е и шефът на пресцентъра. Решенията на Съвета ще бъдат обявявани публично на страницата на ведомството.