Обявяват нови тръжни процедури за замразените проекти по ОП „Транспорт”
Обявяват нови тръжни процедури за замразените проекти по ОП „Транспорт” / снимка: БГНЕС

Обявяват нови тръжни процедури за замразените проекти по оперативна програма „Транспорт”. Това съобщи пред журналисти ръководителят на програмата от Министерството на транспорта Нели Йорданова.

В кратки срокове ще тръгнат замразените в началото на тази година проекти за отсечките Кърджали – Подкова и връзката на околовръстния път с автомагистрала „Хемус”, увери Нели Йорданова, директор на Дирекция „Координация на проекти” в Министерството на транспорта. По думите й ще бъдат въведени нови нива на контрол при изпълнението на проектите по оперативната програма.

За двата участъка транспортното министерство замрази общо 64 милиона лева заради проблеми с тръжните процедури.

Според Йорданова все още има риск Брюксел да спре и другите пари по оперативната програма заради скандалите с пътния фонд. По думите й от Еврокомисията все още няма официална реакция за преструктурирането на фонда в Национална агенция „пътна инфраструктура”.

До 24 октомври България трябва да предостави доказателства в Брюксел за подобренията в работата на пътното ведомство. Нели Йорданова увери, че до края на септември ще бъде подписано споразумението, което да регламентира отговорностите в Агенцията за пътна инфраструктура.

Транспортното министерство ще задели и 9 милиона лева за техническа помощ по оперативната програма, заяви още Йорданова и призна, че финансирането по програмата на стойност над 2 милиарда евро няма да стигне, за да се решат транспортните проблеми у нас. Един от основните проекти по програмата е този за строителството на интермодален терминал в София вече има одобрен устройствен план, съобщи Нели Йорданова и добави, че договорът за строителството му ще бъде подписан през първото тримесечие на 2009 година.

Йорданова откри заедно с транспортния министър Петър Мутафчиев семинар за целите и усвояването на еврофондовете.