/ DarikNews, архив
Експерти от ГДБОП пишат нов законопроект
Експерти от ГДБОП пишат нов законопроект, който предвижда по-тежки наказания за кражби на профили в социалните мрежи в интернет. Наказанието, което се предвижда, може да е дори затвор.
 
Най-тежката издадена до момента присъда е условна от 2 години за общ работник от село Девене, който си направил фалшив профил, за да опита да прави секс с малолетна. Той се кръстил с псевдоним Anatoli Gazara и сложил чужди снимки.
 
Жена загуби всичките си пари, станала жертва на измама във Facebook

"Ще има много по-строги закони по отношение на посегателството на лични данни. Вече се пишат нормативни документи", поясни началникът на отдел „Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев, който отчете резултатите от четвъртата регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа. Той обясни, че се подготвят нормативни документи, с които да се приложи в законодателството ни Конвенцията за защита на личните данни.
 
Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

Шефът на дирекцията Ивайло Спиридонов заяви, че над 300 експерти са присъствали на конференцията, както и служителите в правоохранителните органи от 18 страни. Той обяви още, че е предложил на зам.-директора в Сикрет сървис Робърт Нови да се дислоцира техен агент в ГДБОП. Директорът даде пример с добрата работа на агента на ФБР, който работи в ГДБОП.
 
Спас-Александър искал да помогне на хората, не да ги мами

По линия на Европол представител на ГДБОП ще отиде да работи там за 6 месеца или една година, във връзка с киберпрестъпленията, обяви Спиридонов, цитиран от "Монитор". Той обяви, че и по линия на киберпрестъпността, и по линия на терора няма достатъчно човешкия ресурс, но служителите си вършат работата добре.