Половината американци признават, че са били жертви на тормоз в интернет
Половината американци признават, че са били жертви на тормоз в интернет / Thinkstock/Getty Images

Близо 50% от американците уверяват, че са били жертви на тормоз в интернет, като се започне от псувни и се стигне до заплахи за физическо насилие, сочат резултатите от изследване, цитирани от АФП.

Жените, хората под 30-годишна възраст и представителите на общността на лесбийките, хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните са най-честите мишени за подобно поведение и са най-склонни да се самоцензурират в уебмрежата.

47% от анкетираните заявили, че са били жертви на най-малко една форма на тормоз в интернет. 36% твърдят, че са били жертви на директен тормоз - псувни и заплахи, докато един на всеки трима интервюирани станал жертва на накърняване на личния му живот, от кражба на данни и снимки до проследяване на дейността му в интернет. 72% са били свидетели на подобни действия.

"Получените резултати разкриват, че наличието на тормоз и заплахи в интернет може да има своите последствия върху съдържанието на обмена в уебмрежата", заяви изследователката Аманда Ленарт.

Повечето хора, станали жертви на тормоз в интернет, се опитват да се защитят. 43% променили имейл адреса си, телефонния си номер или създали профил под ново име в социалните мрежи. Една трета потърсили помощ в обкръжението си, докато 25% сигнализирали за нежелано съдържание или се оттеглили от социалните мрежи.

Източник: БТА