Спас Василев
Спас Василев / БГНЕС
Софийският районен съд остави за постоянно в ареста обвинения в измама Спас Василев, който се е представял в социалните мрежи като Александър Николов. Според съда Василев е "осъществявал упорита престъпна трансгранична дейност с особен размах и дързост".

Искат постоянен арест за мъжа, заподозрян за измамите във Фейсбук

Срещу обвиняемия има над 40 жалби от пострадали хора, ГДБОП сега събира повече данни по тези случаи. Василев беше задържан от ГДБОП в петък по обед, като по думите на адвоката му Георги Ценев, обвиняемият сам се е предал в МВР, след като е научил от медиите, че хора обясняват как той ги е измамил. Обвинението му към момента е заради измама за 490 лева от 2012 г.

Спас Василев е на 33 години, няма висше образование, завършил е семестриално в Ница, по думите на адвоката му. Той е бил обявен през 2013 г. за общодържавно издирване, през 2016 г. е пуснат за търсене в Шенгенската система, но не е намерен.

Спас Василев
БГНЕС

Пред медиите, преди да бъде разгледано искането за задържането му за постоянно в ареста, Василев заяви, че съжалява и че не е престъпник, а на въпрос дали за пари е мамил хората, отговори, че не е била това причината.

Десетки станали жертва на измамник в социалните мрежи

Пред съда адвокатът пледира, че Василев не е искал да ощети никого, а е влязъл в омагьосан кръг, тъй като е искал да помага на свои познати като им намира евтини самолетни билети. Василев ги плащал със свои пари, но после цените поскъпвали и той е взимал от следващите хора, които му дали суми отново за евтини билети, за да покрие разходите, обясни адвокатът.

Психолог разкри как е изградил образа си измамникът от Facebook

Според адвоката Ценев, ако извършеното от Василев било направено от фирма, то не подлежало на никаква санкция. По думите му, Спас е търсел уважение и внимание, затова се е сприятелявал в социалните мрежи със журналисти и други лица. Той допълни, че Спас се представял като Александър Николов, защото не харесвал името си.

ГДБОП заключи фалшивия профил "Александър Николов"

Прокурорът по делото пък потвърди, че има данни Спас да е измамил хора в чужбина.