/ iStock/Getty Images
Процедурата за лечение на деца в чужбина и осигуряването на лекарства се облекчава. Това се предвижда в проект за промени в Наредба за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1 а и 3 от Закона за здравето, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на МЗ.

Предложенията са разработени съвместно с представители на НЗОК, на родители на деца с онкохематологични заболявания и на представители на лечебните заведения, в които тези деца се лекуват.

Пациенти алармират за липсата на лекарство за муковисцидоза в аптеките

В момента извършването на трансплантация на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина може да бъде финансирано само в държави от ЕС, Европейското икономическо пространство, в Швейцария или в държави, с които България има сключен договор. МЗ предлага това ограничение да отпадне и в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

Заради констатирани затруднения на родителите при попълване на декларации за наличие на дарителски сметки и ползването им, МЗ предлага премахване на това изискване.

2300 аптеки са свързани вече към системата за верификация

За да бъдат облекчени родителите при подаване на заявление за лечение, се предлагат промени, с които ясно се регламентират съдържанието на декларациите и документите към заявлението. От МЗ предлагат промяна и по отношение на навременното осигуряване на необходимите за лечението на деца у нас лекарствени продукти, включително и за деца с онкологични заболявания, и медицински изделия, които не се заплащат от НЗОК.

В проекта се предвижда заявителят или негов представител да може да упълномощава съответната болница да го представлява в процедурата по подаване на заявлението. Като резултат ще отпадне ангажиментът на родителите с документацията, а процедурата ще се провежда на ниво болница - НЗОК. Предвиждат се и облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт.

Готвят промени във финансирането на лечение на деца


В проекта се регламентира и осигуряването на неразрешени лекарствени продукти, като целта е да бъде гарантирано бързото и ефективно лечение с тях при липса на друга терапевтична алтернатива.
БТА