Подготвят се промени в наредбата относно използването на средства от наличните набирателни и дарителски сметки за лечение на децата и в наредбата за заплащането на лечението на деца в чужбина от НЗОК. Това каза в рамките на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

След смъртта на малко дете: Проверяват за лекарска грешка в плевенската болница

Целта е промените да бъдат обнародвани до края на август в "Държавен вестник", а от септември да са в сила.

Той припомни, че през последните седмици има конструктивен диалог по темата между МЗ, НЗОК, родителите на деца с онкохематологични заболявания и представители на лечебни заведения, в които те се лекуват.

Здравната каса ще преразгледа откази за лечение на деца в чужбина

Предлага се занапред в процедурите пред НЗОК относно одобряването на финансиране на лечение на деца по едната наредба да не се изследва и да не се взема предвид по никакъв начин въпроса за наличието или липсата на набирателна или дарителска сметка в полза на лечението.

Протест на родители на онкоболни деца заради процедури за лекарства


Ще се оптимизира обхватът на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документи, обясни министърът.

Млада зъболекарка лекува безплатно (СНИМКИ/ВИДЕО)

Процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези заболявания, а и за тези заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти.

Болниците ще могат да правят своите заявки за по-дълъг период от време, от 3 до 6 месеца, като планират необходимите количества и ги договарят с притежателите и търговците, така че да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.
БТА