/ БГНЕС
Протест на родители на онкоболни деца
101969
Протест на родители на онкоболни деца
  • Протест на родители на онкоболни деца
Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство с искане да престанат да бъдат посредници между здравната каса и болниците, в които се лекуват децата им. След закриването на Фонда за лечение на деца и починалата от левкемия 6-годишна Мими, родителите поискаха облекчени процедури по изписване на най-елементарни ежедневни лекарства. Пред "Дарик" Маргарита Борисова от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания обясни, че здравните власти са дали уверение, че проблемите ще бъдат решени. Един от тях е свързан с липсата на някои лекарства в болничните аптеки поради краткосрочното планиране на медикаментите, които трябва да бъдат поръчани.

Родители на онкоболни деца протестираха пред здравното министерство
 
"Ние така или иначе вече сме започнали работа по промени в наредбите. Наредбата ще бъде качена за обществено обсъждане тогава, когато ние сме доволни от това, което е написано вътре. Ще работят в близките дни експерти на министерство заедно с наши юристи, след това наредбите ще работят. Би трябвало в началото на септември да имаме вече съвсем работеща процедура, която да бъде различна и да бъде такава, каквато искаме", заяви Борисова.

Родители на деца с онкохематологични заболявания плашат с протест
 
По нейните думи, другата основна цел е да бъде намален формализма и документацията за отпускането на някои лекарства, като уточни, че това не са скъпоструващи или специфични медикаменти. "Да не е както сега, когато се разболее детето, да се пишат заявления до здравната каса, и след това всичко се проточва", допълни тя.