Родители на деца с онкохематологични заболявания плашат с протест

/ iStock/Getty Images
Няма виновни за смъртта на 6-годишната Мими според здравния министър Кирил Ананиев. Междувременно родители на деца с онкохематологични заболявания поставиха ултиматум на държавата и заплашиха с протест, посочва NOVA.

Ананиев: Нямат вина нито НЗОК, нито ИСУЛ за фаталния край на Мими
 
През Ада - така родителите на деца с онкохематологични заболявания описват битката с рака, но и със системата. Случаят на Мими се оказва, че не е прецедент.

6-годишната Мими изгуби битката с рака

„Проблемът е, че непрекъснато отпадат лекарства от позитивния списък и родителите с много документация трябва да отидат лично да заявят лекарство за лечението”, каза Джина Петкова.

Родителите на онкоболни деца неведнъж сигнализирали здравните власти за тромавите процедури, през които се минава, докато медикамента стигне до пациента.

„Лекарите ни са изправени в ситуация, в която вместо да мислят за лечението на децата, да мислят как да доставят лекарства, за цените им, за фирмите. Това е недопустимо”, коментира Джина Петкова.

След смъртта на 6-годишно дете: Спешно изслушване на всички страни, готвят промени (ОБЗОР)
 
Лекарите са категорични, че подобни проблеми има не само у нас.

„Всъщност, има една тежка международна процедура по регистрация на някои лекарства. Това се прави, за да не се стига до използване на медикаменти, които не са разрешени”, каза Добрин Константинов от Детска хематология и онкология - ИСУЛ.
 
В случая с малката Мими е имало забавяне на документите, но това не я е лишило от медицинска грижа, твърди здравния министър. „Нито има вина в НЗОК, нито в болницата. Всичко, което е било възможно да се направи е направено от двете институции”, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Предстоят промени в осигуряването на лекарства за онкоболни деца
 
От сдружението "Деца с онкохематологични заболявания" дават срок до 10 юли за решаване на проблема.

„Ако не, ние с родители, които сега лекуват децата си, или вече са ги излекували, излизаме на протест”, казва Теодора.
 
Още четвъртък здравното министерство обеща промени, с които да се осигури по-лесен достъп на пациентите до онколекарства.
nova.bg