Седмицата започва с облекчаване на някои от противоепидемичните мерки. Плановият прием се възобновява в болниците в София. 

Друго разхлабване на мерките влезе в сила още в четвъртък - отпадна вечерният час за заведенията и дискотеките отвориха, при спазването на 50% заетост и зелени сертификати

Третата група мерки, които се разхлабват от 14 февруари, е връщането в клас на учениците от някои области на страната. 

Присъствените занятия се възобновяват за всички ученици в София-град и в областите Стара Загора и Хасково. Всички ученици остават в клас и през тази седмица в областите Разград и Силистра. В цялата страна продължава присъственото обучение на децата от първи до четвърти клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Учениците, които се връщат в клас ще бъдат тествани веднъж седмично.
Излезе заповедта за разхлабване на мерките в София (ЗАПОВЕД)

Също от понеделник в столицата се подновява и плановият прием в болниците, както и извършването на планови операции. Това решение бе взето от Областния кризисен щаб на базата на намаления брой заразени преподаватели и ученици, който се отбелязва след ваканцията.

На заседанието на Щаба в сряда – 16 февруари, ще бъде отчетено дали разхлабването на мерките не е довело до влошаване на епидемичната обстановка и, ако се окаже така, ще се решава дали мерките в София да не се затегнат отново.

Къде още ще учат онлайн?

Поради влошена епидемична обстановка частично обучение от разстояние се въвежда в областите Търговище и Шумен, които през тази седмица обучаваха всички в училище, съобщиха от МОН. Облекчава се режимът в област Бургас. През тази седмица там всички ученици от V до XII клас са онлайн. От 14 февруари т.г. остават вкъщи VII, X, XI и XII клас.

И вариантът Омикрон може да доведе до дълъг COVID-19

В останалите области през следващата седмица се прави ротация – връщат се в клас випуските, които учиха от дистанция от 7 февруари до сега, а учениците от V до XII клас, които сега са в училище, ще имат онлайн занятия.