/ Gulliver/Getty Images
Обиди ли Борисов армията
100571
Обиди ли Борисов армията
  • Обиди ли Борисов армията
Само двама от  началниците  на Генералния Щаб на Българската армия реагираха на изказването на премиера Бойко Борисов, че Щабът е купувал техника, за да бяга при война.
 
Думите на министър-председателя са обида за българските военни, които въпреки ограничения ресурс, продължават да представят армията достойно, заяви о.р. ген. Златан Стойков. Той даде пример с участието на армията при разчистването на пътищата в Смолянско само преди дни при обявеното заради обилния снеговалеж бедствено положение.

Войните за България - хронография на спомена (СНИМКИ)
 
О.р. ген. Никола Колев определи казаното от премиера като изявление на дилетант, който не разбира нищо от армия и въоръжени сили.
 
Генералният щаб на Българската армия е купувал само транспортна техника, с която при война да избяга заедно с управляващите, заяви премиерът по време на 13-та среща на бизнеса с правителството.
 
 "Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника. 12 кугъра, пантери, спартани, милиарди. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят. Само техника за бягане, техника, за да се изнесе Генералния щаб и всички бързо при война".

Българската армия представя техника и въоръжение в 70 града в страната
 
На изказването на Борисов реагираха само двама от бившите началници на ГЩ. О.р. ген. Златан Стойков, ръководил щаба в периода 2006 -2009 г. каза, че е купувана техника, необходима за изпълнение на задачите на Българската армия и на Въоръжените сили, като това е съобразено и с ангажиментите ни към НАТО.
 
"Купихме спартаните, започнахме да транспортираме контингентите в Босна и Херцеговина, в Косово, с наш транспорт. Американците, за изпълнение добре на мисията от батальоните в Ирак, отпуснаха 40 милиона, ние дадохме 4 милиона и купихме 52 хамъра, от които 2 медицински. И веднага техниката за изпълнение на задачите, особено по патрулирането и конвоирането, и в Афганистан, и в Иран, започна с американските бойни хамъри, купиха се вертолети, които транспортират и осигуряват и парашутните скокове на 68-а бригада.

Лошото е, че в момента държавните институции вместо да укрепват българската армия и да продължи превъоръжаването с нова, съвременна техника, която да й осигури изпълнението на задачите по трите мисии отбрана - участие по поддържане на мира в света и оказване помощ на населението при стихии и бедствия, започваме да обвиняваме армията, че е купувала техника за придвижване и т.н. Не мога да се съглася с тази оценка на премиера. Не приемам оценката и това е за мен обидно. Някой от Министерския съвет, ако мисли да бяга, ако стане война, това е друг въпрос. Но аз не приемам, че Генералният щаб ще бяга. Генералният щаб е положил клетва и съм убеден, че и колегите, които в момента изпълняват своя дълг, няма никой да избяга. И добре представят армията, независимо от ограничените ресурси. Кои бяха на Пампорово? Министерският съвет ли беше или армията? Армията беше там и разчиства. За 5 дни направиха моста на Червен бряг. Защо не отиде Министерския съвет да го направи?"

Колко получават гвардейците?
 
По повод изказването на премиера о.р. ген. Никола Колев, началник на ГЩ на БА в периода 2002 -2006 г., членувал във Военните комитети на НАТО и ЕС заяви: "Приемам го като изказване на дилетант, който нищо не разбира от армия, от въоръжени сили и от техника."