"Тази седмица ще бъде актуализиран Планът за справяне с пандемията, на база на измененията в Закона за здравето". Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравните власти, на която са обсъдени нуждата от въвеждане на противоепидемични мерки и новия план. "В него има 6 етапа, базирани отново на заетост на болничните и интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните към момента показват, че по-голямата част от страната се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1", обяви още Петков. 

И увери: "Няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма изискване за COVID сертификати в страната и няма ограничения в придвижването". 

Кунчев обяви ще има ли нови COVID мерки и кога

"Българите могат да имат едно спокойно лято", категоричен е той. 

"Няма никаква революционна промяна в Плана. Основната причина да се наложи Министерския съвет да приеме нов план, е промененият Закон за здравето, че такъв трябва да има, за да може и министърът на здравеопазването, и Министерският съвет при необходимост да въвежда различни мерки". Това заяви от своя страна държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му както в другите страни, така и у нас, ще продължи увеличаването на броя на случаите със заразени от COVID-19. "Ако това не води до по-тежко протичане, натоварване на здравната система и не подлага на риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация", допълни той.

"Епидемиолозите и експертите считаме, че вероятно през август ще достигнем пикови стойности и ще започнем и ще започне постепенно нормализиране, а дали ще има нова вълна и нов щам на вируса, но никой не може да го предвиди", каза още Кунчев.

По думите му "не се очакват драматични обрати в събитията".

"Задължителната противоепидемична мярка, която ще бъде въведена на този етап е носенето на маски в лечебните и здравните заведения в най-засегнатите области. Ще има и препоръка за работодателите да въвеждат работа от вкъщи там, където е възможно". Това обявиха още здравните власти. 

Кирил Петков се срещна с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти.

В рамките на срещата, която се състоя в Министерския съвет, на премиера бе докладвана информация относно епидемичната обстановка в страната и ситуацията с разпространението на COVID-19.

 
Правителствена информационна служба