13 станаха областите с над 100 заразени с COVID-19 на 100 хиляди души. Това показва справка за потвърдените случаи в страната към 13 юли. 

В жълтата зона в сряда влязоха Благоевград, Габрово и Стара Загора и се присъединиха към Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, София, София-град и Ямбол. 

Страната е в ниво 2 по този показател, като двуседмичната заболеваемост във вторник достигна 137.46 на 100 хиляди души

Данните от картата на епидемичната обстановка по региони: След като западният регион 1 влезе в зеления първи етап, 5-дневната прогноза показва, че в него се очаква да влязат и регион 3 и регион 5. Те обхващат областите Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Сливен, Бургас, Ямбол и Стара Загора. 

карта региони
coronavirus.bg

I  етап от Плана за развитие на пандемията предвижда разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките. В сферата на образованието също са заложени конкретни COVID мерки: Изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал. Преустановява се провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. 

план за справяне с пандемията етапи
coronavirus.bg


Кунчев обяви ще има ли нови COVID мерки и кога 

Към момента Министерският съвет обсъжда нов национален план за пандемията от коронавирус, в който да са разписани възможните COVID мерки. Вероятно ще бъде въведено задължително носене на маски в здравни и социални заведения, както и на места, на които се събират много хора. Това обяви по-рано главният държавен здравен инспектор. доц. Ангел Кунчев.