Обещават ни лято като от миналото - топло и с нормални валежи
Обещават ни лято като от миналото - топло и с нормални валежи / Dariknews.bg, архив

Лятото у нас ще бъде такова, каквото го познаваме през последните 20 години - сравнително топло и с нормални валежи. Това заяви пред БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев - преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Дъжд и слънце до края на месеца, юли идва с валежи

Има прогноза валежите да бъдат малко повече през август, но това не означава, че "те ще бъдат страшни и че ще вали през целия месец", посочи доц. Рачев. Той поясни, че това са т.нар. летен тип валежи, когато за един или за няколко дни пада месечното количество на валежите. "Така, че лятото ще бъде перфектно по отношение на туризма и на отдиха на хората", заяви климатологът.

Според доц. Рачев за селското стопанство сезонът също се очертава да е благоприятен. Климатологът припомни, че през 2012 г. лятото у нас беше ужасно топло. През 2014 г. лятото пак беше топло, но с "убийствени, и ужасни валежи". Тогава в България при наводненията загинаха 19 души. Засега няма никакви индикации да очакваме у нас през това лято такива крайни прояви на климата, увери доц. Георги Рачев.

Климатологът прогнозира, че времето у нас през лятото ще е топло и слънчево. Очаква се с нормални валежи да бъдат юли, август и по всяка вероятност и първата половина от септември.

Какви ще са юли, август и септември, подходящи ли ще са за почивка на море у нас?

И юли, и август имат своите предимства за почивката на море в България. Юни е перфектен месец за почивка, особено през втората половина на месеца, каза доц. Рачев. Той отбеляза, че и септември е много добър месец за почивка, особено за онази категория от хора, които не трябва да се излагат на силно слънце и на високи температури.

Лятото дойде с „ягодова луна"

Изключително мекото, гальовно слънце в началото на септември, е много благоприятно за хората със сърдечно-съдови проблеми, които не трябва да са на високи температури. Първата половина на септември, а дори и целият месец, времето по морето у нас е много добро и изключително благоприятно за къпане. Вечерите през септември у нас по морето са по-хладни, но пък почивката е по-здравословна, отбеляза доц. Рачев.

Българският туризъм страда от този "връх" на почивките точно през юли и август, коментира климатологът. Доц. Рачев поясни, че на нашето море юли е по-горещият месец, обикновено с по-продължителни високи температури, докато през август, слънцето е по-ниско над хоризонта. Температурите са с 1-2 градуса по-ниски и по принцип август винаги е по-сухият месец от юли.

Обичайни ли са за юни сегашните горещини от 38-39 градуса?

Лятото започна по-рано, отколкото е астрономическата му дата, имаме летни температури повече от двайсетина дни, нищо, че ни се стори май месец да е малко по-хладен от нормалното, коментира климатологът.

Доц. Рачев отбеляза също, че май завърши с нормални температури, такива, каквито са характерни за нашия климат или със средни температури за периода 1960-1990 г. Сега лятото е в разгара си, като най-топлите места са Балканският полуостров, Иберийският полуостров, а в останалата част на Европа е доста хладно, обобщи климатологът.

Как да се борим с високите температури в офиса?

По думите му очертават се също още пет дни с високи температури, като това означава, че се очаква да имаме температури над 30-35 градуса в продължение на седмица или десет дни. Това са т.нар. големи горещини, които са характерни за втората половина на юли, обясни климатологът.

И по българското Черноморие е много топло, а влажността е 80%

Вчера и днес на българското Черноморие "дните са по-тежки дни" и затова хората на плажа трябва по-често да влизат във водата, коментира доц. Рачев. Той отбеляза, че на морето сега също е топло, а влажността е 80%. Това е типично влажен тропик, който също се наблюдава на нашето море и не за първи път. Това време постепенно ще отмине, защото ще изсъхне атмосферата и почвата, и тогава тези високи температури ще ни се струват значително "по-лесни" за понасяне. Човешкият организъм е настроен да издържа на по-висока температура, но при по-ниска влажност, обясни климатологът.

По думите на доц. Рачев прогнозата, че през юли и август температурите ще достигнат до 39-40 градуса, а може и да ги надхвърлят, няма нищо неестествено. Това се случва всяка година, защото климатът на България е такъв, обясни преподавателят в СУ.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg