/ БГНЕС, архив
Здравната каса ще плати на болниците всички отчетени дейности, извършени през декември миналата година. Това съобщиха от НЗОК по повод писмо от болнични сдружения, в което те по-рано днес изразиха тревогата си от намалени бюджети за декември.

Според данните на НЗОК отчетените от болниците дейности за декември 2021 г., платими през януари 2022 г., са по-малко от определените с решение на Надзорния съвет.
Властта с План за справяне с COVID-19: Какви са заложените мерки в него

По-рано сдруженията алармираха, че много болници са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети. Сигналът е подписан от Националното сдружение на частните болници, от Българската болнична асоциация, от Асоциацията на университетските болници и от Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Проблемът се очаква да е особено сериозен през този месец заради рязкото повишаване на броя на новозаразените с COVID-19 и очакваното повишение на броя на хоспитализациите, предупредиха сдруженията.

Причината за създалата се ситуация е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември 2021 г. за намаляване на бюджетите на болниците за същия месец.

Финансират болници заради разходите за лечение с кислород

Поводът за определянето на отделен бюджет само за декември е липсата на бюджет на НЗОК за 2022 г., от който ще се плаща дейността за този месец. Според законовите изисквания при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година се определя 1/12 от миналогодишния бюджет.