НЗОК няма да включи нови услуги в пакета за дентална помощ през 2013-а
НЗОК няма да включи нови услуги в пакета за дентална помощ през 2013-а / снимка: sxc.hu
НЗОК няма да включи нови услуги в пакета за дентална помощ през 2013-а
61342
НЗОК няма да включи нови услуги в пакета за дентална помощ през 2013-а
  • НЗОК няма да включи нови услуги в пакета за дентална помощ през 2013-а

И тази година няма да бъде увеличен пакетът от дейностите, които зъболекарите ще предоставят безплатно на своите пациенти. Това стана ясно след като специалистите сключиха договори с Националната здравноосигурителна каса за работата си през 2013 г. Според Националния рамков договор за денталната помощ за тази година са предвидени 106 млн. лева, което е с 5 млн. повече спрямо миналата. Дейностите, които ще се покриват от касата обаче, остават същите, като за лица под 18 години пакетът включва един обстоен преглед и до четири лечебни дейности в рамките на годината. Пълнолетните пък имат право на обстоен преглед и до две лечебни дейности.

Бременните жени ще имат право на още един допълнителен преглед, а всички непълнолетни с психични заболявания ще могат да получават неограничена дентална помощ, се предвижда още в рамковия договор. Според председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов пакетът за пациентите до 18-годишна възраст отговаря на всички европейски стандарти. Не било точно така обаче с пакета за възрастни, който трябвало да бъде променен.

„Категорично заявяваме намерението си да започнем консултации по отношение на пакета над 18 години и той да бъде ясен много по-рано, за да може да бъде финансиран от следващия бюджет на държавата”, обясни д-р Миланов.

В последните няколко години няма никакви промени от страна на държавата по отношение на пакетите от дейности, които се предлагат на пациентите, допълва Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.

„Смятам, че трябва да се направи нещо. От пациентските организации, които представлявам решихме да направим една инициатива и да започнем да работим в посока възрастните граждани - т.е. нашите родители, да получат възможността за най-евтините протези. Т.е. масово всички да имат достъп до протези, когато имат нужда”, заяви тя. В момента най-евтината протеза струва на възрастния човек не по-малко от 200 лева, допълват специалистите.