Нужен е анализ на свършеното за домовете за деца
Нужен е анализ на свършеното за домовете за деца / снимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Необходимо е да се направи трезв анализ кой и къде не си е свършил работата в социалните домове за деца лишени от родителски грижи. Това заяви президентът Георги Първанов при откриването на 19-то Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Трябва да стане ясно какво не доизкусурихме в системата на финансирането, както и в организацията на целия процес на обучение и възпитание на децата от социалните домове, каза още Първанов. Според него в търсенето на добри решения е нормално да има диспут между отделните нива на властта. През изминалите години Националното сдружение на общините в България се утвърди като обединител на общинската власт, независимо от това кой с каква бюлетина е избра, посочи президентът.

Според него обаче се засилва диференциацията на общините, които успешно усвояват европари и участват с проекти на Европейския съюз, и общините, които са в периферията.

С мощен център и слаба периферия страната не може да се развива, категоричен е Георги Първанов. Той отбеляза още, че има символика във факта, че докато тече събранието на НСОРБ, в парламента се обсъжда ратифицирането на документа, който поставя новия фундамент на ЕС – Договорът от Лисабон.