/ БГНЕС
Парламентът ратифицира договора за придобиване на бойни машини „Страйкър“. Със 148 гласа „за“, 53 - „против“ и петима „въздържал се“ депутатите гласуваха на второ четене законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP „Придобиване на бойни машини „Страйкър“, внесен от Министерския съвет. 

Двете четения на законопроекта бяха в рамките на днешното пленарно заседание. Решението бе подкрепено от 63 депутати от ГЕРБ-СДС, 48 от "Продължаваме промяната - Демократична България", 34 от ДПС и трима от "Има такъв народ" (ИТН). Против бяха 35 от депутатите на "Възраждане", 16 от "БСП за България" и двама от ИТН. С "въздържал се" гласуваха трима от ИТН и двама от "БСП за България". 

Прогнозната стойност на договора е 1 208 560 357 щатски долара, а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от 263 360 000 щатски долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2023-2027 г., а срокът за валидност на офертата изтича на 15 декември 2023 г.

Стигна се до скандали и размяна на заплахи между депутатите и към министри. 

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек и призова прокуратурата "много да внимава с тази сделка".

"Такива унизителни договори в друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва", категоричен бе той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена "заповед на баламите в тази държава". Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

Николай Дренчев от "Възраждане" също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор.

"Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия", поясни той.

Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смъртно наказание.

"Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", каза той.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС заяви, че днес е хубав ден за Българската армия, ако бъде ратифициран този договор. Колегата му Христо Гаджев отбеляза, че проектът си заслужава. "Надявам се още януари да видим ясен план как ще бъде приложено индустриалното сътрудничество", добави той. 

В хода на дебата министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви от парламентарната трибуна, че ще се абстрахира от психическите атаки. Той разясни, че това не е празен чек. "Днес имате пълна благодарност и най-вероятно ще направите малък празник за Сухопътни войски, които над 35 години очакват нова техника", посочи той.

Министърът отбеляза, че по този начин правителството на САЩ работи с над 60 страни в света или почти целия демократичен свят.  Той бе категоричен, че в договора има уточнени количества и срокове. Самият договор предвижда значимо индустриално участие и очакваме това да доведе до значим индустриален ефект не само при изпълнение на договора, подчерта министър Тагарев.

Той обясни, че проектът за инвестиционен разход е малко по-широк. В неговото изпълнение има серия от договори, а това е само първият. Доставката на боеприпаси и индустриалното участие при производство на такива боеприпаси е предмет на следващ договор, добави министър Тагарев. По думите му вече има интерес и се водят разговори за производство на такива боеприпаси.  

Министърът увери, че тези машини ще бъдат произведени и ще бъдат предоставени във вида, който е договорен.  Той посочи, че плащането трябва да приключи преди доставката на последните машини и уточни, че в тази рамка страната ни е избрала и е договорен най-добрият вариант. Министър Тагарев разясни, че парите за самолетите F-16 стоят по наша сметка във Федералната банка на САЩ и натрупаните лихви се отчитат като разходи за отбрана от Министерство на отбраната. По думите му те могат да се използват за допълнителни проекти или за други цели, ако така бъде решено при съставянето на бюджета, включително и повишаване на майчинство през втората година. 
БТА, БГНЕС