парламент
парламент / БГНЕС
НС подкрепи отдаването на концесия на Летище София
98264
НС подкрепи отдаването на концесия на Летище София
  • НС подкрепи отдаването на концесия на Летище София
Процедурата за отдаване на Летище София на концесия няма да бъде спряна. Това реши мнозинството в парламента, като отхвърли предложението на БСП за стопирането й. Въпреки неколкократното настояване на социалистите премиерът Бойко Борисов да присъства на обсъждането на темата, това така и не се случи.

В последните седмици социалистите неколкократно призоваха процедурата за отдаване на концесия да бъде спряна, заподозряха, че е нагласена, за да бъде спечелена от турска компания и внесоха искане да спирането й в парламента.

По време на обсъжданията от БСП посочиха, че летището е с добри финансови показатели, че вече са инвестирани 900 млн. лева в него, че така се поставя под риск националната сигурност, че може да се стигне до съкращаване на персонал. „Държавата не може да управлява държавни дружества, разбирайте министър Московски, защото той е принципал на това дружество, не може да управлява Летище София. Ако това решение бъде прието, министър Московски, единственото вярно решение е да отидете в Министерския съвет и да си подадете оставката пред министър-председателя”, каза депутатът от левицата Георги Свиленски.

Транспортният министър и БСП в спор за Летище София

Критиките и предложението на социалистите не срещнаха подкрепата на ГЕРБ и на транспортния министър Ивайло Московски, който дойде в пленарната зала. „Вие отричате нормална икономическа практика в целия свят. Даже тръгвайки от Министерския съвет, си говорих с Кирил Ананиев, който знаете, че дълги години е експерт в Министерство на финансите, и той каза „Тодор Живков беше по-прогресивен от тях”, каза Московски по повод на опозицията.

В крайна сметка в подкрепа на спирането на концесията гласуваха само БСП и Воля. Предвижда се срокът на концесията да бъде 35 години с опция за удължаване с една трета.
БТА