/ БГНЕС
Депутатите провеждат дебати по внесения от опозицията първи вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на извънредно заседание. То започна в 13 часа. БСП иска оставката на правителството, защото вижда провал в борбата с корупцията. Едва ли обаче вотът на недоверие ще бъде успешен, тъй като най-вероятно ще бъде подкрепен само от БСП и ДПС. Те разполагат общо със 105 депутати, а за да падне кабинетът, са нужни поне 121 гласа.

БСП внесе вота на недоверие на 17 януари с 10 страници мотиви и подписите на 80 депутати. От левицата направиха тази стъпка сами, а от ДПС заявиха, че ще ги подкрепят, но със собствени мотиви. Внасянето на вота на недоверие миналата седмица съвпадна с посещението на премиера Бойко Борисов в Европарламента в Страсбург, където той представи приоритетите на българското европредседателство.

Нинова: Борисов помоли Доган за помощ и я получи, но вот на недоверие ще има

Корнелия Нинова
БГНЕС

Соцлидерката Корнелия Нинова обясни, че за първия вот на недоверие към третото правителство на Бойко Борисов е избрана темата за корупцията като „отговор на 83% от българките граждани, които считат, че това е проблем номер едно“. От опозицията не виждат този свой ход като саботаж по отношение на европредседателството ни.

Нинова обясни решението да внесат вота сами с принципни различия с ДПС след изказването на почетния председател на Движението Ахмед Доган, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението. Доган изрази това мнение в реч пред елита на партията си през декември.

Ахмед Доган не видя алтернатива на сегашния кабинет

От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие, но със свои аргументи и мотиви. „Ако нямаш коалиционна култура в опозиция, много трудно би могъл да имаш такава в управлението“, коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с решението на БСП за самостоятелно внасяне на вота, когато се разбра за него.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев
БГНЕС

БСП и ДПС се скараха заради вота на недоверие - има ли разрив в отношенията им?

„Изкушавам се да кажа, че това действие на БСП доказва правотата на думите на Ахмед Доган“, коментира Цонев.

Същия ден, когато бе внесен вотът на недоверие към правителството, премиерът Бойко Борисов бе в Страсбург, за да представи приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС пред евродепутатите. Там той бе попитан за борбата с корупцията у нас и обвърза отговора си с икономическия растеж и изборните победи на ГЕРБ.

Борисов за корупцията: Водим огромна битка, до 2-3 години ще се справим

Бойко Борисов
БГНЕС

„Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. Ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции? Как ще ни избират все нас на първо място?“ А по отношение на борбата с корупцията Борисов декларира: „Аз ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, до две-три години ние ще се справим и то добре“.

Вотът на недоверие от БСП е имитация на политическа дейност, смятат от ГЕРБ

От ГЕРБ видяха във внасянето на вота на недоверие „имитация на политическа дейност“. По думите на депутата Тома Биков, „докато цяла Европа приветства в Страсбург българското председателство в лицето на премиера Бойко Борисов, опозицията внася вот на недоверие без мотиви“.

Тома Биков
БГНЕС, архив

„След дълги преговори и закани получаваме един вот, който е обречен предварително на загуба“, коментира Биков.

Обединените патриоти ще гласуват срещу вота на недоверие

От коалиционния партньор на ГЕРБ в управлението – „Обединените патриоти“, бяха категорични, че няма да го подкрепят. "Няма как да очакваме изненада от поведението на „Обединени патриоти“. Ние имаме предварително решение, че ще гласуваме срещу този вот на по хиляди причини. Най-малкото, защото мотивите, които бяха внесени от Корнелия Нинова, са смехотворни", заяви депутатът от партията Борис Янев.

Вотът на недоверие е безсмислена ПР акция, смята Веселин Марешки

Веселин Марешки
БГНЕС

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки посочи, че народните представители от партията също няма да подкрепят вота на недоверие. Марешки го определи като „безсмислена ПР акция, която ще има обратен ефект за вносителите“. „Няма да участваме в този цирк“, отсече той.