/ БГНЕС
Внасянето на вот на недоверие от БСП е имитация на политическа дейност, заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По думите му, докато цяла Европа приветства в Страсбург българското председателство в лицето на премиера Бойко Борисов, опозицията внася вот на недоверие без мотиви. След дълги преговори и закани получаваме един вот, който е обречен предварително на загуба, коментира Биков.
 
Нинова: Има опасност за националната и финансова сигурност на България

По думите му един вот би трябвало да има три възможни цели. Първата - да свали правителството. Очевидно няма да успее и то не защото нямат достатъчно гласове в Народното събрание, а защото България бележи най-добрите си икономически показатели за последните 10 години - имаме 4% икономически растеж, повишен кредитен рейтинг, нямаме бюджетен дефицит, имаме бюджет, който разхлабва коланите на българите, коментира Биков.
 
БСП и ДПС се скараха заради вота на недоверие - има ли разрив в отношенията им?

Втората възможна цел според него би могла да бъде корекция на определена политика или определен министър. Корупцията е една обща тема, която дава възможност за "разтягане на локуми", за патетика, морализаторство, но нищо конкретно, коментира Биков. Според него към момента вотът е насочен само към депутата от ГЕРБ Делян Добрев, "който нито е премиер, нито е министър в правителството".
 
Трета възможна цел на вота би могла да бъде да обедини опозицията, каза Биков и допълни, че и тази цел не е постигната. Имаме вот, който уж щеше да бъде внесен от двете опозиционни партии, вече е внесен от едната, а другата с различни мотиви ще гласува против правителството, коментира той. По отношение на контрабандата Биков отбеляза, че тя е била намалена от 30 на 8%.
 
Бойко Борисов: Всяко дете знае, че управлението ни няма алтернатива

БСП направиха много сериозна грешка с този вот, това е лошо изиграно действие и те ще понесат всички политически негативи от това, смята Тома Биков. Според него единствената цел на опозицията е лидерът на БСП Корнелия Нинова "да я дават довечера в новините заедно с Бойко Борисов, който представя българските приоритети на председателството".
БТА