НС гласува законопроекта за управление на етажната собственост
НС гласува законопроекта за управление на етажната собственост / снимкa: Sofia Photo Agency

Очаква се парламентът да гласува окончателно законопроекта за управление на етажната собственост. С него се променя начина на вземане на решения от общото събрание на собствениците. Предвидена е глоба до 150 лева за нарушаване на вътрешния ред в сградите. Домашните любимци пък ще се записват в книгата на собствениците и за тях ще се плаща такса като за всеки член на семейството.

Предвидени са четири типа мнозинства за взимане на решение от общото събрание на собствениците – единодушие при учредяване на вещни права като пристрояване и надстрояване, 75 на сто за временно изгонване на съсед-нарушител на реда, 67% за саниране, като се планира да не се гласува в условие на т.нар. „падащ кворум", обясни пред Дарик Яни Янев от НДСВ, който оглавява работната група по проекта.

Относно идеалните части, за които се произнесе и омбудсмана на републиката Гиньо Ганев, има конкретно предложение да остане стария начин на гласуване – един собственик – един глас. „Според мен е по-справедливо да бъде с идеалните части. Не би трябвало да се смята, че коренно променя механизмите на вземане на решение. Ако собственикът е едина глас на един обект, той има пет самостоятелни обекта, той няма да гласува с един глас. А идеалните части на приблизително еднаквите жилища са приблизително еднакви”, уточни още Янев.