Няма да обезопасяват гробището в Бояна след инцидента с Чочо Попйорданов
Няма да обезопасяват гробището в Бояна след инцидента с Чочо Попйорданов / Sofia Photo Agency, архив
След инцидента с Чочо Попйорданов в гробищния парк няма да обезопасяват допълнително мястото
63793
След инцидента с Чочо Попйорданов в гробищния парк няма да обезопасяват допълнително мястото
  • След инцидента с Чочо Попйорданов в гробищния парк няма да обезопасяват допълнително мястото

Столичната община няма правомощия да провери дали е обезопасено мястото в частния гробищен парк в Бояна, където на 4 май актьорът Чочо Попйорданов падна от двуметрова стена, която се намира в близост до гроба на майка му, и по-късно почина в болница от получените травми.

Заместник-кметът на район „Витоша” Теодор Петков заяви, че институцията не може да прави проверки за сигурността в частен имот. „Нямаме към момента сигнал от някого, че има нужда от проверка. Когато чух за гробищния парк „Бояна”, се обадих на управителката на общинския гробищен парк, но тя ми каза, че инцидентът не е станал там, а е бил в частните гробища. За сигурността там отговаря собственика на гробищния парк. Това е частен имот, в който не можем да се разпореждаме”, обясни той.

Фирмата, стопанисваща гробищния парк, няма да изгражда допълнителни съоръжения, които да обезопасят стената, от която е паднал актьорът. Достъпът до мястото на инцидента е ограничен. Това каза за Дарик Мария Петрова, управител на фирмата, която се грижи частното гробище.

„На 4 май той посещава гробното място на майка си, която почина преди около 10-15 дни, при което при необясними причини започва да върви назад на място, където изобщо нито трябва да се ходи, нито трябва да има човек. Стената, за която се говори, че трябва да има обезопасяване, по принцип това е проект, който е с обществено предназначение. Самият парк отговаря на абсолютно всички изисквания, въведен е в експлоатация. По принцип няма опасност някой да пострада. Гробището функционира от четири години. Случилото се е нелеп инцидент”, добави още Петрова.