Новото ръководство на САПАРД само докладва за нередности
Новото ръководство на САПАРД само докладва за нередности / cнимкa: Sofia Photo Agency
В САПАРД се извърши огромна работа след смяната на ръководството. Новото ръководство само промени част от процедурите, засили контролните механизми – над 300 проекта бяха проверени. И самите те докладват при съмнения за нередности, не само към генерална дирекция ОЛАФ, но и към прокуратурата. Това каза вицепремиерът и министър по европейските въпроси Меглена Плугчиева в предаването „Денят” на Дарик. Тя коментира въпроса в отговор на запитване какъв е шансът замразените 121 млн. лева по програма САПАРД да не бъдат вече в това състояние.

„Преди два дни дойде от ЕК уравняване на сметките за 2007 г., което означава, че всички разходи за проекти по програма САПАРД за 2007 г., които са направени, са признати от Брюксел, което е доказателство, че системата работи”, каза Плугчиева. „Проблемът е с проверките на място и ускоряване на разплащанията. Но това темпо не трябва да става за сметка на качеството на проверките и затова се търси максималният баланс”, допълни тя. Министърът по европейските въпроси  беше категорична в очакването си до края на ноември всичко да бъде изпълнено. Плугчиева уточни още, че националният ръководител вече е изпратил писмо в ЕК и очаква възстановяване на действието на трите мерки и удължаване срока на плащане.

Подценяват се всички усилия, които бяха проведени в последните месеци в преструктурирането на АгенцияПътища” – промяната на закона, назначенията, промяна в правилника и статута на агенцията. Изключително много документална работа беше извършена, подписани бяха декларации за конфликт на интереси. Това коментира вицепремиерът относно наближаващата дата – 23 ноември, когато трябва да представим доклад пред ЕК, че агенцията работи. Добре. Относно оставката на шефа й – Димитър Иванов, Плугчиева прогнозира, че още в понеделник или вторник ще бъде ясен заместникът му на поста.

Целият разговор чуйте в прикачения звуков файл.