/ Васил Божков, Фейсбук
Специализираната прокуратура е повдигнала ново обвинение на Васил Божков, става ясно от съобщение на съдебния орган. Според обвиненията бизнесменът е финансирал хулигански действия на протестите през есента на 2020 година в центъра на София. Целта е била "ескалация на напрежението, като така се създава потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите". 

В тази връзка от прокуратурата са изпратили нова молба за екстрадиция на лицето до Обединените арабски емирства.

Яйца полетяха по сградата на парламента на протеста против правителството

„Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани“, посочват от спецпрокуратурата.

Под ръководството на Божков, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите

СДВР: Рискуваме цял ден живота на полицаите, за да спасим живота на протестиращите

По време на воденото разследване са използвани множество способи, в това число и СРС-та. Това е направено с „оглед охраняване на живота и здравето на гражданите“. Изготвени са над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността, обясняват още от специализираната прокуратура.

Освен Васил Божков като ръководител и организатор на групата, обвинения са повдигнати на още няколко лица.