Инвестицията е за над 300 милиона лева
С водосвет и официална церемония за откриването отвори врати новоизграденото предприятие „Биовет“ и “Хювефарма“ в Пещера, което ще произвежда фармацевтични продукти и фуражни добавки. Производствените мощности на новия завод на Кирил и Георги Домусчиеви разкриват над 200 нови работни места за различни специалисти в областта на химията, инженерството и биотехнологиите.

Церемонията уважиха министър-председателят Бойко Борисов и трима министри от кабинета – на икономиката Емил Караниколов, на финансите Владислав Горанов и на околната среда и водите Нено Димов. Тук бяха още председателят на КЕВР Иван Иванов, кметът на града Николай Зайчев, бивши и настоящи народни представители, както и много гости от страната и чужбина.
„Биовет“ и „Хювефарма“ откриват завод за 300 млн. лева (СНИМКИ)

Бойко Борисов Георги Кирил Домусчев
Георги Димитров

„Радвам се, че след близо година и половина усилен труд успяхме да стигнем до този момент, в който да го открием“, заяви пред присъстващите единият собственик Кирил Домусчиев. Той подчерта, че проектът е изключително сложен и може би е най-голямата инвестиция от подобен тип в целия Европейски съюз. Домусчиев допълни още, че производството няма да разкрие много работни места, около 200, но те ще бъдат за топ специалисти, които ще произвеждат продукт с висока добавена стойност.  

завод Пещера Домусчиев
Георги Димитров


Бойко Борисов открива предприятие с 200 работни места в Пещера

„Всеки ден, през ден, се откриват заводи. Въпреки рецесията в Европа, ние държим икономиката“, похвали се премиерът Бойко Борисов пред гостите. Той увери, че правителството подкрепя с всякакви средства развитието на малките общини, както с подобряването на условията за инвестиции, така и с развитието на инфраструктурата.

Бойко Борисов Георги Кирил Домусчев
Георги Димитров

Проектът в родопския град е част от стратегията на дружеството за растеж, а инвестициите в него са с общ размер от 300 милиона лева, 200 милиона от които са финансирани със заем от плана „Юнкер“ на ЕК през 2018 г.

Кирил Домусчиев поздрави екипа на новото предаване „Неделята на NOVA“

Инвестицията трябва да доведе до 50% увеличение на производствения и ферментационния капацитет на дружеството.

завод Пещера Домусчиев
Георги Димитров

От своя страна кметът на Пещера Николай Зайчев заяви, че „Биовет“ е фирма, която носи и своята социална отговорност, а това го показва и последното дарение в размер на 350 000 лева за изграждане на многофункционална спортна площадка.

завод Пещера Домусчиев
Георги Димитров