В България, както и в голяма част от Европа, се наблюдава разпространението на нов COVID-19 щам, известен като ХЕС. Този вариант е комбинация от два по-стари щама – KS.1.1 и KP.3.3.

Есента донесе нова вълна инфекции, COVID-19 води класацията

ХЕС бе открит за първи път в Германия през лятото на 2024 г. и оттогава е идентифициран в 15 държави, включително и у нас. XEC може да се превърне в доминиращ щам на коронавирус до зимата.

Лек, но заразен – характеристиките на ХЕС

Щамът ХЕС се проявява с много леки симптоми, което може да създаде усещане за незначителност на заболяването. Често хората дори не могат да определят дали са болни или не, което води до подценяване на ситуацията и липса на търсене на медицинска помощ. Въпреки че симптомите са леки, ХЕС се разпространява бързо, особено в места с голямо струпване на хора.

Основните симптоми на щама ХЕС:

  ♦  Дразнене в гърлото
  ♦ Кашлица
  ♦  Лека отпадналост
  ♦  Болки в мускулите
  ♦  Понякога лека температура (но рядко)
  ♦ Главоболие

Какво представлява новият COVID вариант ХЕС - симптоми и лечение

Проявленията на щама обикновено се концентрират в горните дихателни пътища и преминават за 3-4 дни. Усложнения като пневмония се наблюдават при малък процент от пациентите, предимно тези с по-сериозни рискови фактори. Лечението обикновено е симптоматично, без нужда от специални медикаменти.

Невидимият айсберг на заболеваемостта

Една от основните притеснения около ХЕС е фактът, че поради леката му клинична картина голяма част от заразените не се регистрират официално. Медиците смятат, че реалният брой на случаите е значително по-голям от този, който се отчита – около 5 до 10 пъти повече. Много хора остават вкъщи, не се тестват и не търсят медицинска помощ, което прави заболеваемостта трудна за проследяване.