/ БГНЕС, архив
Нови такси в Софийския университет гласува Академичният съвет
100829
Нови такси в Софийския университет гласува Академичният съвет
  • Нови такси в Софийския университет гласува Академичният съвет
Да се променят част от годишните такси в СУ „Св. Климент Охридски“ за следващата учебна година за степен „бакалавър“, реши Академичният съвет. За изучаването на близо 18 специалности те се вдигат, като увеличението е най-голямо за филология задочно във Факултета по славянски филологии, от 300 на 400 лв.
 
Новоприетите студенти ще плащат наполовина в сравнение с тази година за три от специалностите във Физическия факултет - „Учител по природни науки в основна степен на образованието“, „Физика и информатика“ и „Физика и математика“, 200 вместо 400 лв. Промяната в заплащането се отнася единствено за бъдещите студенти, не и за вече приетите. Новите такси за обучение трябва да бъдат утвърдени с постановление на Министерския съвет, което се очаква да стане в края на април.
 
Таксата за „Туризъм“ от 420 лева става 460, редовното обучение в специалностите „Връзки с обществеността“, „Комуникационен мениджмънт“, „Журналистика“ и „Книгоиздаване“ се увеличава от 560 на 600 лева, а задочното от 300 на 350. За изучаването на „Европеистика“ и „Политология“ новоприетите студенти ще плащат 600 лева, вместо досегашните 560. С 40 лв. нараства редовното обучение по философия и с 20 - задочното. Таксата за специалностите „Графичен дизайн“ и „Музикални медийни технологии и тонрежисура“ от 730 става 780 лева.
 
В десет от факултетите – Историческия, Медицинския, Биологическия, Факултета по математика и информатика, по химия и фармация, Богословския, Юридическия, педагогическия, Факултета по класически и нови филологии и Стопанския факултет таксите остават същите. Няма промяна в заплащането за явяване на изпити – то ще струва 30 лв, колкото и участието в кандидатстудентската кампания и класиране. Не се предвижда промяна и в цената на обучението на докторантите и специализантите.
 
За втора поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, направление „Математика“, специалности „Математика“ и „Статистика“ в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за първата година, съобщиха още от СУ. Промяната в годишните такси се отнася единствено за новите студенти, не и вече приетите. Променените такси за обучение трябва да бъдат утвърдени с постановление на Министерския съвет, което се очаква да стане в края на април.