Да бъде определено максимално време от минута за проверка на камион на всички гранични пунктове, които са вътрешни за Европейския съюз - това предлага евродепутатът Андрей Новаков.

В Русе той съобщи, че през последната половин година се работи по законодателна евроинициатива, която би могла да реши проблема с опашките на граничните пунктове, от които и русенци са недоволни. 

По думите му на европейско равнище е нужно решение от няколко стъпки.

"Необходими са 100 000 подписа, за да внесем петиция до Европейския парламент, с която да сезираме всички европейски институции за решаване на проблема - назначаване на европейска проверка защо се случват опашките и оказване на натиск между всички държави членки, които допринасят за тези опашки", каза Новаков.

Спират на паркинги камионите у нас, за да няма струпване на граничните пунктове

В момента в Европейския парламент е внесено законодателство, което определя време за чакане на влак на граница от 15 минути.

"Това, което ще направя, е да внеса изменение в този регламент, с което да определим максимално време за проверка на камион от минута. Към момента то е над три минути. Това означава, че ако успея с тази поправка в Европейския парламент, опашките би трябвало да се свият над три пъти", каза Новаков.

Началото на събиране на подписи ще бъде поставено през идната седмица. Заедно с петицията ще бъдат внесени в Европейския парламент през септември. Очакванията са до края на годината да има яснота кога от европейска страна този проблем ще бъде решен.

Новаков обясни, че опашки от камиони има не само между България и Румъния, а също в Унгария, Словения и Гърция.

"Призовавам всички хора - без значение дали карат камион, или не, ако искат да помогнат на градовете, които се борят с този проблем, да се подпишат", заяви Новаков.

Заради увеличения трафик от автомобили и камиони към ГКПП "Дунав мост" при Русе и задръстванията на международния булевард "България" от вчера Министерството на вътрешните работи разпореди допълнителни мерки. Полицията спира камиони, пътуващи към граничния пункт в областите Разград, Велико Търново и Стара Загора на подходящи места. Товарните автомобили се пропускат за движение в посока "Дунав мост" след подаване на информация от областната дирекция на МВР в Русе.

В сряда имаше километрични опашки от камиони в района на граничния пункт. Превозните средства изчакват в една лента в участъка между Русе и Мартен и по международния булевард "България", но до задръстване на движението, каквото имаше през последните дни, не се стига.

Димо Тонев, който е кмет на Мартен - градът, засегнат също много от интензивния трафик, коментира, че трябва да мине време, за да се види дали има ефект от предприетите мерки.
БТА