/ БГНЕС, архив
Нова мярка ще стимулира търсенето и предлагането на природен газ в България. Мярката, известна под името "Програма за освобождаване", се разработва от държавното дружество „Газов хъб Балкан“.

"Програма за освобождаване" ще допринесе за реалната диверсификация и либерализация на пазара в страната и региона, заявиха от дружеството.

Херо Мустафа: Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема за Белия дом (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Газов хъб Балкан" ще работи в сътрудничество с всички институции и пазарни участници, за да се превърне България в ликвиден физически и търговски хъб в Региона на Югоизточна Европа.

И двете тръби на "Турски поток" са запълнени с газ, готов е за експлоатация

В началото на месеца стана ясно, че бъдещата газова борса ще работи през европейска платформа. Дружеството „Газов хъб Балкан“ ще се присъедини към европейска мрежа от газови борси. По този начин от януари следващата година на българската газова борса ще се предлагат различни видове продукти.

САЩ започна доставки на втечнен газ за Украйна

От средата на ноември започна и регистрацията на кандидатите да се включат в планираните през декември първи търгове за предлаганите от "Булгаргаз" обеми в новата Програмата за освобождаване. През декември се планира да започнат търговете за сключване на двустранни краткосрочни и дългосрочни договори.
БГНЕС