В Американското посолство идва нов съветник в областта на върховенството на закона и свободата на словото
България и САЩ са установили дълбоко приятелство и стратегическо партньорство, увери американският посланик у нас Н. пр. Херо Мустафа. Посланик Мустафа изнесе публична лекция пред Атлантическия клуб, посветена на „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“, в която постави специален акцент на резултатите от срещата в Белия дом между президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов и върху сътрудничеството ни в енергетиката.

Херо Мустафа
БГНЕС

Херо Мустафа
БГНЕС

Съвместното изявление на Доналд Тръмп и Бойко Борисов

„Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна – България. Работя с най-добрия екип и всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура. Именно заради българският народ, аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни“, започна посланик Мустафа на отличен български език, въпреки че е в страната ни само от няколко седмици.

Херо Мустафа
БГНЕС

Херо Мустафа представя своя анализ на срещата Тръмп-Борисов


Пред препълнената зала, в която имаше много политици, дипломати и представители на различни институции, американският посланик припомни, че тази година се навършват 30 години от падането на Берлинската стена и 15 години на членството на България в НАТО. „САЩ и България са постигнали много, най-вече в засилването на нашите търговски, военни и икономически отношения“, увери тя.

Херо Мустафа: Срещата Тръмп-Борисов е изключителна възможност

Посланикът на САЩ у нас определи срещата между Тръмп и Борисов като „историческа“, в която двете страни са заздравили още повече връзките и сътрудничеството си в областта на сигурността, икономиката и енергетиката.
 

Херо Мустафа
БГНЕС


На всяка една от темите посланик Херо Мустафа отдели специално внимание. В сферата на отбраната и сигурността тя отбеляза, че САЩ и България са осъществили здрава връзка след падането на комунизма, а за пример посочи обучението на американски военни у нас, както и американските инвестиции за развитието на българските военни обекти. „Базата в Ново село прекрасен пример за добрата съвместна работа“, отбеляза тя.

За какво ще си говорят Тръмп и Борисов в Белия дом?

Херо Мустафа похвали страната ни и за предприетите стъпки за модернизация на армията и увери, че двете страни ще започнат нов диалог за изграждането на 10-годишен план и двустранно сътрудничество. „САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за получаване на достъп до високотехнологични средства за отбрана“, допълни тя.

Тръмп ще приеме Борисов в Белия дом на 25 ноември

В областта на икономическото сътрудничество американският посланик отбеляза, че Американски компании са инвестирали над 3 млрд. долара в България, а тези взаимоотношения ще се задълбочават. „Ще работим с вашето правителство и водещи икономически групи, за да помогнем на България да стане жизнено важен член на регионалната и глобална икономика“, подчерта Мустафа, но препоръча за целта страната ни да работи за подобрение на инвестиционния климат у нас.

Погледът на чуждестранната преса за срещата Борисов-Тръмп

„Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема в Белия дом“, увери посланикът и подчерта, че САЩ подкрепя страната ни за усилията за постигане на диверсификация на енергийните доставки, както и да се превърне в регионален център за търговия с газ. "Тръм и Борисов разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб. САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „Турски поток“, където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще ви направят надежден доставчик на потоци от газ", смята Мустафа. Специален акцент тя постави и на ядрената енергетика, като подчерта, че ще помага за това да бъде прехвърлен американски опит и експертиза в тази област. За целта у нас се очаква да дойдат експерти, които да помогнат за бъдещето изграждане на АЕЦ "Белене". 

В близките дни към екипа на посолството в САЩ ще се присъедини и нов съветник по въпросите на върховенството на закона, свободата на словото и борбата с корупцията.