/ Правителствена информационна служба
Взаимоотношенията между САЩ и България съществуват от дълги години и са много дълбоки. Връзката ни е дългогодишна. Сега е моментът да направим преглед на нашите отношения и да видим какво можем да направим още. Това заяви посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа в интервю за bTV.

„Обичам вашата красива страна и уча вашия език. Важно е да науча езика, за да покажа уважението си към вашата велика нация“, каза в първото си телевизионно интервю новият американски посланик.

Борисов с мисия - американските визи за българите да паднат

По време на срещата на президента Доналд Тръмп с българския премиер Бойко Борисов ще бъдат обсъдени въпроси на отбраната, енергийната сигурност и диверсификацията.

„Визитата на Борисов в САЩ не е награда за покупката на Ф-16, а възможност да обсъдим нашите отношения. Срещата Тръмп-Борисов е изключителна възможност да се демонстрират силата на нашите отношения, но и да се издигнат на ново ниво. Ще видим къде можем да направим още повече”, каза посланик Мустафа. САЩ също така ще обсъдят възможността да подкрепят България за членство в ОИСР и отмяна на визите.
 
Дипломатът подчерта, че САЩ силно подкрепят усилията на България да защити националния си суверенитет. „Със сигурност това ще бъде тема, която ще бъде обсъдена от двамата ни лидери”, заяви американският посланик, запитана за руското влияние у нас и шпионските скандали, подчертавайки, че няма да се обсъждат конкретни случаи.

По отношение на върховенството на закона, Херо Мустафа заяви: „България е млада демокрация. Всяка млада демокрация изисква много работа. Оптимист съм за бъдещето на България. Само когато има върховенство на закона, една държава може да осъществи целия си потенциал”.

Паси: „Турски поток“ е „Руски поток“ на Путин, Сърбия е Ахилесовата пета на Европа, през която прониква

„Корупцията и върховенството на закона са приоритет на САЩ, те са много важно и за българските граждани. Трябва да се съсредоточим върху борбата с корупцията, защото само тогава една демокрация може да осъществи пълния си потенциал“, добави тя.

Посланик Мустафа, която ще придружи премиера Борисов във Вашингтон, обеща да работи през своя мандат като посланик у нас за свързаност и борба срещу корупцията. „Трябва да се фокусираме върху върховенството на закона и свободата на българските медии“, подчерта тя.
bTV