/ БГНЕС
Енергийната диверсификация и стратегическото партньорство в областта на отбраната също са сред темите, които ще бъдат обсъдени
На политическа отстъпка за американските визи за българи се надява Бойко Борисов. Това стана ясно по време на разговора на премиера с журналисти, които пътуват заедно с него за Вашингтон, за да отразят визитата му, пише "24 часа".

Борисов е оптимист, че визите за българи могат да паднат, въпреки че не сме изпълнили изискването отказите на САЩ на българи да са под 3%. Сега сме на 11%.

Цифрата 3% бе определена след посещение в САЩ преди година и среща с държавния секретар Марк Помпейо на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тогава тя обясни, че условието, за да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, е отказите за издаване на визи на българи спаднат до 3%.

Борисов заминава за САЩ за среща с Тръмп

Пред журналистите на път за Вашингтон днес премиерът обясни още, че няма промяна в позициите му отпреди години Черно море да остане място за "платноходки, яхти, туристи, мир и любов". Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна, категоричен бе Борисов. И обясни, че американците много добре знаят неговото отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите му с Тръмп.

Той припомни срещата си в София с румънския президент Йоханис през 2016-а, когато категорично се противопостави на идеята на северната ни съседка за създаване на обща черноморска флотилия от България, Румъния и Турция и дори отказа да подпише подготвените от румънците документи за това. Правителственият самолет кацна в Рейкявик, за да презареди и след това продължи за Вашингтон.

За какво ще си говорят Тръмп и Борисов в Белия дом?


Официалната среща между премиерът и американския президент е в. Основните теми ще бъдат стратегическото партньорство между България и САЩ, както и съществуващите трайни отношения, които имат двете страни. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете държави интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, както и върху енергийната диверсификация.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2% от БВП. През седмицата Държавният департамент на САЩ похвали страната ни в усилията за модернизация и вдигане на отбранителните способности на армията.

САЩ похвали България, че дава приоритет на военната модернизация

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това американският президент се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, като акцент бяха проблемите с енергетиката, сигурността и икономическия растеж.

Заедно с премиера в българската делегация са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната, както и министрите на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов.


 
 
"24 часа"