Нов проект за Закон за развитието на академичния състав
Нов проект за Закон за развитието на академичния състав / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

При равни други условия лицата, придобили научна степен „доктор на науките" да ползват предимство при заемане на академичните длъжности. Това предвиждат проекта за Закон за развитието на академичния състав, който беше приет на първо четене в образователната комисия. Почти месец след като Конституционния съд отмени основни моменти от закона, нов проект беше внесен от ГЕРБ. Този път обаче в него липсват част от предложенията, за които настояваше образователният министър Сергей
Игнатов.

Така например ГЕРБ предлагат степента „доктор на науките" да остане, докато Игнатов я считаше за излишна. С новите текстове се въвеждат диференцирани изисквания към дисертационния труд за придобиване на степените "доктор" и "доктор на науките", както и диференцирани изисквания за заемане на академичните длъжности „доцент" и „професор". В новия проект липсва идеята, която беше отменена от Конституционния съд, университетите сами да определят условията за придобиване на научни степени.

Депутатите одобриха и предложения, внесени от БСП. Те предвиждат Висшата атестационна комисия (ВАК) да продължи да работи до 30 юни 2011 г. Закриването на комисията беше записано в приетия вече законопроект, но според депутатите от БСП това е създало сериозни проблеми пред процедурите за развитието на хората, занимаващи се с висше образование и наука. Народните представители решиха още, че между двете четения на законопроекта ще бъдат нанесени корекции.