Нов пожар в Хасковска област. Второ огнище се е активизирало в Сакар планина между свиленградските села Равна гора и Щит. От Областната управа са поискали днес в борбата с огнената стихия да се включат и военни, съобщава NOVA.

Двадесет военнослужещи и специализирана техника от състава на Сухопътните войски оказват помощ днес в овладяването на пожара, който бушува в района на с. Равна гора, съобщават от Министерството на отбраната. Вертолет от авиобаза Крумово има готовност да излети, за да се включи в 9.30 ч. в гасенето на пожара от въздуха.

Огънят в Хасковско се разраства бързо, втори пожар гори край Свиленград

Вчера пожарът затвори за малко и магистрала "Марица". Заради гъста пелена дим, колите бяха пренасочвани. Директорът на Пожарна безопасност замина спешно за Свиленград.

 

14 сигнала за пожари са получени през вчерашния ден в Хасковско. Единият от тях беше край село Александрово, заради който беше затворена магистрала „Марица” и пътя Хасково – Симеоновград.

Ограничават движението на магистрала "Марица" заради задимяване

Сериозен пожар гори и край свиленградското село Равна гора. Там огънят успя да обхване 3 000 декара площ, сред които пасища и горски територии.

„Добрата новина е че към момента пожарът е локализиран. Над 100 души се включиха в гасенето с 11 противопожарни екипа, горски и общински служители, доброволно формирование и местни. Те останаха дежурни цяла нощ”, каза областният управител на Хасково Стефка Здравкова. 

Тя посочи, че вероятно пожарът е причинен от човешка небрежност. Имало и други фактори – силният вятър и сухото време.

"Възникнали са 171 пожара. 3 представляват внимание. Първият е над Карлово. Той е обхванал площ от 40 декара и е в труднодостъпна местност местност. В гасенето му се включиха и служители на армията. Той е локализиран. Вторият пожар е край село Александрово. Той също е локализиран, продължават действията по гасенето му. И третия е край Свиленград. Обгърнал е площ около 3500 декара сухи треви, храсти и широка растителност. Изгорели са и 70 дка борова гора. Продължаваме действията. На 95% смятаме, че е овладян", каза на брифинг началникът на националната пожарна комисар Николай Николов. 

По думите му няма опасност пожарът край Свиленград да се разрасне, ако метеорологичната обстановка остане такава и няма вятър. По думите му огнените стихии са в резултат на небрежни човешки действия. А на румънска територия служители пожарната гасят ТИР, превозващ дървени въглища.
NOVA