Шест противопожарни екипа гасят огъня край хасковското село Александрово, който се разраства много бързо, междувременно втори пожар гори на територията на община Свиленград.

Движението по магистрала "Марица" в двете посоки при 47-ми километър вече е възстановено. Аутобанът беше затворен поради пожара, който обхвана над 600 дка в землището на селото. Към момента вече са унищожени към 50 декара горски фонд, съобщиха от пресцентъра на община Хасково.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и кметът на община Хасково Станислав Дечев следят на място ситуацията с бушуващия пожар около село Александрово.

Фронтът на пожара е над 2 километра, обстановката е динамична, а вятърът се усилва. Това допълнително затруднява огнеборците, посочиха още от общината, като цитираха началника на РСПБЗН - Хасково гл. инспектор Митко Чакалов.

На място работят 6 противопожарни екипа от Хасково, служители на Държавно горско стопанство, общинско предприятие "Общинско лесничейство", а служителите на "Екопрогрес" осигуряват водоноски. На терен работят и доброволци. Обстановката е динамична, но няма опасност за населението.

Втори пожар гори на територията на община Свиленград, между селата Равна гора и Щит. Там на място работят десет автомобила на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково. На този етап огънят е обхванал голяма територия от сухи треви, храсти и гора.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова поиска утре в потушаването на пламъците да се включат и военните от хасковския гарнизон. На терен ще бъдат и два тежкотоварни автомобила и хеликоптер, които ще имат готовност да помогнат при гасенето на пожара. Шест пожарни автомобила от други области са повикани да включат в ликвидирането на огнищата в областта.

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов пътува за Свиленград. На място той ще инспектира създадената организация на екипите, ангажирани с овладяването на пожар в района.

Само за днешния ден са постъпили четиринадесет сигнала за пожари, информират от областна дирекция Пожарна безопасност и отново призовават за отговорно поведение.