/ Thinkstock/Getty Images
Страната ни остава лидер в класирането по нации
България продължава невероятната си серия от отличия във всеки от дните, в които има участник на Европейското първенство по вдигане на тежести за мъже и жени в Москва.

Този път среброто е за 21-годишния Дейвид Фишеров, който направи своя дебют с националния екип и дебют на континентален шампионат, предава NOVA.

 В изхвърлянето Дейвид направи три много добри опита - на 160, 165 и 168 кг, докато Маринов започна без проблем със 167, след това не успя на 172 и 173 кг. Това им отреди съответно 6-о и 7-о място преди паузата.

Нов медал за България на Европейското по вдигане на тежести (ВИДЕО)

В изтласкването Дейвид започна от 205, след това премина с лекота и през 210 и поиска 213 за среброто в общото класиране. Не успя и това го нареди четвърти в двубоя с 378 кг, но пък вече си бе осигурил среброто в изтласкването с 210 кг.

Междувременно Васил Маринов вдигна 200 кг, след това получи шок на 208, но в последния си опит се събра на същата тежест и така с двубой 375 кг завърши шести в крайната подредба.

Гордост: Ново злато за България от Европейското първенство по вдигане на тежести

Маринов и Дейвид Фишеров са състезатели на Клуб „100 войводи“ - Сливен с треньор Станимир Колев. Шампион с двубой 390 кг е арменецът Самвел Гаспарян, среброто с 10 кг по-малко заслужи неговият сънародник Арсен Мартиросян, а бронзът бе за азера Дадашбайли с 379 кг.

Ден преди края на европървенството България остава лидер в класирането по нации с три златни, един сребърен и един бронзов медала в двубоите, след титлите на Надежда Мей-Нгуен, Ангел Русев и Стилян Гроздев, вторите места на Ивана Петрова и Карло Насар и бронзът на Валентин Генчев.

Нашите са начело и в общото подреждане по всички отличия в движенията вече с 8 златни, 6 сребърни и 3 бронзов медала. Българското участие на шампионата в Москва завършва по-късно, когато от 17:00 часа наше време на подиума в кат. до 109 кг ще излезе европейският младежки шампион Христо Христов.
nova.bg