/ БСП България
„След тежките кризи, които настъпиха в България - социална, икономическа, повишаване на цените, енергийна, хората са подложени на психологически и на места физически натиск за събирания на вземания, целта ни е държавата да защити домакинствата от произвол на колекторските фирми. Това заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Нинова посочи, че е поискала от коалиционните партньори да задействат клауза, която изисква свикване на експертен съвет за създаване на общ законопроект.

„Всяка от партиите в коалицията излъчи представители, днес е нашата първа среща и започваме подготовка на ред и правила, по които да се вземат тези вземания. Да се сложи край на тормоза над хората“, подчерта Нинова.

Нинова: В момента два от мобилните оператори не могат да вдигнат и с една стотинка таксите

Тя добави, че в България има регистрирани 17 колекторски фирми, но е крайно неуреден начинът на събиране на вземанията.

„Затова ще предложим да се въведат правила за събиране на тези вземания. Няма уредена процедура за информираност, за да може длъжникът да реагира, има натоварване на вземането с допълнителни суми. Да не се слагат публични обяви пред жилищата на хората, а да се търсят лично те, а не по никое време да идват някакви хора, които не се легитимират кои са, започват да заплашват. На вниманието ни са всички тези проблеми“, категорична е Нинова.

 
БГНЕС